The following addons cannot be used, because your plan has expired. To renew your subscription, please visit our website.
Gümüş hesabı kişilerin gümüş alım – satım işleri gerçekleştirebildiği bir hesap türüdür. Gümüş hesabı üzerinden gümüş alım ve satım işlemlerini TL üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Çoğu banka Dolar ve USD üzerinden de gümüş alım – satım işlemlerine imkân tanımaktadır. Kişiler bankalarda gümüş hesabı açarak gümüş alım ve satım işlemlerini rahatça gerçekleştirebilmektedir. Bu hususta yapılması gereken tek işlem bankalarda gümüş hesabı açmaktır.
Gümüş hesabı açma işlemi ise pratik birkaç işlem akabinde tamamlanabilir. Kişiler bankalar üzerinden gümüş hesabı açmak için şubelere müracaat edebilir. Gerekli belgelerin tamamlanmasının ardından banka görevlileri tarafından işlemler gerçekleştirilir ve kişilerin gümüş hesabı banka üzerinden açılmış olur. Aynı zamanda kişiler müşterisi oldukları bankanın mobil bankacılık hizmetinden ya da internet bankacılığı hizmetinden yararlanıyorsa bu hizmetler üzerinden birkaç tıklama akabinde gümüş hesabı açmak da mümkün olmaktadır. Bazı bankalar ise ATM’ler üzerinden de gümüş hesabının açılmasına imkân tanımaktadır. Kişiler gümüş hesabı açmak için telefon bankacılığından yararlanarak destek alabilir ve işlemlerini nasıl daha pratik bir şekilde tamamlayabileceğini öğrenebilir.
Fiziki olarak teslim gerçekleştirerek gümüş hesabına gümüş yatırma işlemi her banka için kabul edilmemektedir. Çoğu banka gümüş hesabına gümüş yatırımının gerçekleştirilmesi için yalnızca finansal olarak işlem kabul etmektedir. Fakat bazı bankalar üzerinden fiziki olarak gümüş teslimi gerçekleştirerek gümüş hesabına gümüş yatırabilmek mümkündür. Örneğin Vakıf Katılım müşterileri ellerinde gümüş bulundurması durumunda ellerindeki gümüşleri Vakıf Katılım şubelerine götürerek fiziki gümüş transferi gerçekleştirebilir. Fiziki gümüş transferi gerçekleştirmek isteyen kişilerin öncelikle bankalarıyla iletişim kurmaları ve söz konusu olan bankanın fiziki teslimat kabul edip etmediğini öğrenmeleri gerekmektedir.
Yapı Kredi müşteri temsilcisine direkt bağlanma nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Müşterilerine gümüş hesabı açan bankaların sayısı günümüzde pek fazla değildir. Neredeyse bütün bankalar üzerinden altın hesabının açılması gerçekleştirebilirken gümüş hesabının açılmasına imkân tanıyan bankalar ise kısıtlı sayıda olmaktadır. Fakat gümüş hesabının yalnızca bazı bankalar tarafından açılıyor olması gümüş hesabıyla kişilerin kazanç elde edemeyeceği anlamına gelmemektedir. Gümüş hesabı oluşturmak ve gümüş yatırımı yapmak son yıllarda daha da popülerleşen ve yatırımcılarına kazanç sağlayan kârlı bir yatırım olmaktadır. Kişilerin gümüş hesabı açabileceği bankaların başında ise aşağıdaki bankalar gelmektedir:
Yukarıda yer alan bankalar üzerinden gümüş hesabı açılması mümkündür. Bu hususta söz konusu olan bankaların şubelerine müracaat gerçekleştirilerek gümüş hesabı açılabilir. Bunun dışında yukarıda listelenen bankaların tamamında internet bankacılığı ya da mobil bankacılık hizmetleri kullanarak gümüş hesabı açılabilir. Fakat internet bankacılığı ya da mobil bankacılık kullanılarak gümüş hesabının açılabilmesi için kişilerin ilgili banka müşterisi olması şarttır.
Gümüş hesapları açan kişiler için gerekli güvenliğin sağlanması adına 150 bin TL tutarına kadar devlet güvencesi söz konusu olmaktadır. Aynı devlet güvencesi altın hesaplarında ve vadeli mevduat hesaplarında da bulunmaktadır. Bu güvence ise Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamında müşterilere devlet tarafından sunulmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir banka üzerinden açacağın gümüş hesabına yatırdığınız gümüşlerin TL bazında 150 bin TL’si devlet tarafından korunmaktadır. Aksi bir durum yaşanması durumunda söz konusu olan zarar devlet tarafından karşılanmaktadır. Aynı zamanda bazı bankalar müşterileri için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu haricinde de bazı güvenlik seçenekleri sunmaktadır. Müşterilerin hesabının korunması adına alınan önlemler ele alındığında yukarıda listelenen bankalar üzerinden gümüş hesabı açma işleminin güvenli olduğu söylenebilir.
Gümüş alım ve satım işlemlerinin tamamlanma süresi müşterilerin gümüşleri hangi türde yatıracağı ile doğru orantılı olmaktadır. Bu konuda müşterilerin bankalara fiziksel olarak gümüş teslimi yapması akabinde işlemlerin gerçekleşme süresiyle söz konusu olan altın alışverişinin dijital alanda gerçekleşen finansal işlemlerle gerçekleşme süresi aynı olmamaktadır. Eğer banka müşteriler gümüş alım ya da satım işlemlerini fiziksel olarak gerçekleştirecekse bunun için bankaların talep ettiği süre maksimum 20 gün kadar olmaktadır. Dolayısıyla kişiler gümüş satın alım işlemini fiziksel olarak gerçekleştirecekse müşterisi olduğu bankayı ortalama 20 gün kadar önce bilgilendirmesi akabinde işlemler sorunsuz bir şekilde ilerlemektedir. Fakat bahsi geçen gümüş alım ya da satım işlemi dijital mecralar üzerinden gerçekleştirilecekse bu hususta kişiler hafta içi anında alım ve satım işlemi gerçekleştirebilmektedir. Bu hususta dijital mecrada finansal işlemler akabinde gerçekleştirilecek olan gümüş alım ya da satım işlemleri için bazı bankalar 7 gün 24 saat şeklinde de hizmet verebilmektedir. Fakat müşterilerine gümüş hesabı açma imkânı sunan çoğu banka üzerinden yalnızca hafta içleri ve mesai saatleri dâhilinde gümüş alım ve satım işlemi gerçekleştirilmektedir.
TEB müşteri temsilcisine direkt bağlanma nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Gümüş alım – satım işlemleri için ilkin kişilerin gümüş hesabı açılmasına olanak tanıyan bankalar üzerinden gümüş hesabı açmış olmaları gerekmektedir. Akabinde alım ve satım işlemleri gerçekleştirmek için internet bankacılığı, mobil bankacılık, telefon bankacılığı, ATM’ler kullanılabilir. İsteyen kişiler gümüş alım ve satım işlemlerini şubeler üzerinden de gerçekleştirebilmektedir.
Vadesiz gümüş hesabı açan bankalar üzerinde hesaplar 24 ayar olarak açılmaktadır. 24 ayar ibaresi 1000 / 1000 şeklinde de yer alabilir. Kişiler gümüş hesapları üzerinden TL ya da USD cinsinden gümüş alım – satım işlemleri gerçekleştirebilir. Gümüş havale işlemleri aynı banka içerisinde bulunan hesaplar arasında anında olacak şekilde gerçekleşmektedir. Fakat çoğu banka tarafından farklı bankalar arasında gümüş transferi yapılması olanağı bulunmamaktadır.
Bankalar üzerinde gün içi gümüş kurlarının kabul gördüğü zaman aralığı 09.00 ile 17.00 arasında olmaktadır. 17.30’dan 09.00’a kadar ise söz konusu olan kur tatil bazlı olmaktadır. Eğer kişiler güncel kur üzerinden gümüş alım ya da satım işlemi gerçekleştirmek istiyorsa, bu hususta kişilerin mesai saatleri olarak sayılan 09.00 – 17.00 saatleri arasında işlem yapması önerilmektedir.
Müşterilerine gümüş hesabı sunan çoğu banka gümüş işlemlerinde fiziki teslimat kabul etmemektedir. Bu hususta yalnızca bazı nadir bankalar üzerinden fiziki gümüş teslimatı yapmak mümkündür. Dolayısıyla fiziki teslimat yapmak isteyen kişilerin müşterisi olduğu bankaya fiziki teslimat kabul edip etmediğini sorması gerekmektedir.
Altın fiyatlarında yükselme gözlenmesi durumunda gümüş fiyatlarında da çoğunlukla yükselme söz konusu olmaktadır. Zira altın fiyatlarının yükselmesi demek, o ülkede birtakım siyasal ya da ekonomik sorunların yaşandığı anlamına gelmektedir. Eğer ülkede ekonomik ya da siyasal problemler söz konusuysa altın fiyatlarında yükselme görünürken tam tersi gelişmeler kendini gösterdiğinde ise altın fiyatlarında düşüş söz konusu olur. Gümüş de tıpkı altın gibi bu tarz zamanlarda artışa geçmektedir. Yatırımcılar arasında söz konusu olan güvensizlik durumu yatırımcıları bu hususta çoğunlukla altın ve gümüş yatırımına itmektedir.
Gram gümüş sistemi bankaların ya da yatırım kuruluşlarının çoğunlukla işleme kabul gördüğü gümüş birimidir. Bazı bankalar fiziki olarak gümüş teslimatını kabul etse de gerçekleşen bu fiziki gümüş teslimatı akabinde de söz konusu olan gümüşler gram cinsinde müşterilerin gümüş hesabına aktarılmaktadır.
Dolar | 34,4838 | % 0.06 |
Euro | 36,4068 | % 0.14 |
Sterlin | 43,6489 | % 0.06 |
Bitcoin | 3360457,00 | % 3.95 |
Ethereum | 114457,00 | % 7.24 |
Çeyrek | 5.037,00 | % -0,04 |
G. Altın | 2.952,84 | % 0,62 |
BIST 100 | % | |
Litecoin | 3104.5 | % 4.98 |
B. Cash | 17173.93,00 | % 12.59 |